Tabblad Metadata

U kunt in Quayn 26 metadatavelden toekennen aan een item. Opgeven van metadata vergemakkelijkt het zoeken en selecteren van items. Zie hier voor meer informatie over het begrip metadata en wat u ermee kunt.
Het kan zijn dat bepaalde metadatavelden verplicht moeten worden ingevoerd. Verplichte metadata velden worden in een afwijkende kleur getoond en hebben een rode rand zolang ze nog niet zijn ingevuld.

Figuur: Het tabblad metadata waar in ieder geval 3 verplichte velden ingevuld moeten worden voordat het item kan worden opgeslagen. Niet om u te plagen, maar deze informatie is waardevol voor beheer, selecteren en na afloop van de toets.

Keuzelijstjes

Er kan gebruik gemaakt worden van een keuzelijstje om metadata toe te voegen, zo komen er minder spelfouten voor. Klik hiervoor op het plus icoon achter het veld.
Een keuzelijst kan worden toegevoegd als beheerder bij het onderdeel instellingen. Indien beschikbaar wordt dan een pop-up getoond met de mogelijke waarden voor dit veld.
Rode puntjes geven aan dat er geen keuzelijstje beschikbaar is. Bij hiërarchische metadatavelden kan het voorkomen dat als een keuzelijst voor een veld niet beschikbaar is, dit door de keuze van een ander bovenliggend veld, alsnog beschikbaar komt. Als bijvoorbeeld hoofdstuk 5 geen paragrafen heeft is het icoon erachter gedimd. Verandert u nu het hoofdstuk in ‘hoofdstuk 6’, die wel paragrafen heeft, dan krijgt het icoon een heldere kleur om aan te geven dat er nu wel iets te kiezen is.

* Het is in Quayn ook mogelijk afwijkende metadata te gebruiken. Als u dat wilt neemt u dan contact met ons op over hoe u dat kunt doen.

U kunt in Quayn instellen welke keuzelijstjes gebruikt moeten worden. Werkt u bijvoorbeeld met een bepaalde methode van een uitgever, dan kunt u in Quayn een URI opgeven van een XML bestand waarin de hoofdstuk- en paragraafindeling van deze methode is opgenomen.
De Rode Planeet heeft inmiddels de hoofdstukindeling van ruim 300 methodes in het voortgezet onderwijs als metadata ter beschikking gesteld. Uiteindelijk worden dat er zo’n 600. Werkt u met een van eze methodes dan hoeft u dus niet zelf de hoofdstukindeling in te vullen maar kunt u gebruik maken van deze kant-en-klare lijsten.
Ook kunt u zelf keuzelijsten aanbrengen in een Excel spreadsheet en deze met ons XSL2XML programma (gratis!) omzetten naar XML.
Voor meer informatie zie Metadata

Inspringen

Zoals u ziet zijn een aantal velden ingesprongen (o.a. ‘Hoofdstuk’, ‘Paragraaf’, ‘Subparagraaf’ en ‘Subonderwerp’). Dit geeft aan dat de betreffende velden hiërarchisch zijn opgebouwd: bij een hoofdstuk horen paragrafen, bij een paragraaf horen subparagrafen, enz.
Telkens al u zo’n hiërarchisch veld wijzigt, worden de keuzes van het onderliggende veld op basis van uw keuze gewijzigd.
Kiest u bijvoorbeeld een nieuwe waarde voor ‘Kerntaak’, dan wordt het keuzelijstje voor ‘Werkproces’ gevuld met de werkprocessen die horen bij die nieuwe kerntaak.

U kunt ook zelf bepalen welke metadatavelden gebruikt worden. U kunt zelfs een compleet nieuwe indeling maken.
Neem voor meer informatie over deze mogelijkheid contact met ons op.

Zie ook:

Toepassing van metadata